Honden- & kattenvoer overzicht

De wereld van honden- en kattenvoeding is de laatste jaren sterk veranderd. Niet alleen geven steeds meer mensen vers vlees aan hun dieren, ook de brokkenmarkt is veranderd. Termen zoals KVV, Geëxtrudeerde of geperste brokken vliegen om je oren en soms zie je door de botten de hondenbrokken niet meer. Hoe zit het nou eigenlijk?

Hondenbrokken en kattenbrokken

Iedereen weet wat brokken zijn, het is immers nog het meest gevoerde voer aan hond en kat. Maar wist je dat er veel verschillende brokken op de markt zijn? Hieronder een overzicht:

Geëxtrudeerde of geperste Brok

Geëxtrudeerde ofwel krokante brokken worden op een hoge temperatuur (>100C) gebakken terwijl een geperste brok op een temperatuur van ongeveer 70C wordt gemaakt. Krokante brokken drijven en zwellen op als je ze in een glas water doet, terwijl geperste brokken uit elkaar vallen. Er zijn voorstanders en tegenstanders voor beide type brok, maar dit is vaker zo bij het kiezen van een voeding. Bij het kiezen van een brok kun je bijvoorbeeld op de samenstelling letten. Hoeveel vlees zit er bijvoorbeeld in. Geeft de producent aan wat voor vlees?

Inhoud van de brok

Etiketten lezen is een moeilijk vak, en dit zullen we dan ook in het midden laten. Enkele simpele manier om een brok te beoordelen:

  • Als het eerste ingrediënten niet uit vlees bestaat, maar bijvoorbeeld rijst en/of mais, dan is de kans groot dat er maar weinig vlees in de brok zit.
  • Wordt er op het etiket gerefereerd naar ‘vlees- en dierlijke bijproducten’ dan is het niet duidelijk wat voor diersoort in de brok zit. Wet- en regelgeving bepalen dat er maar 4% Lam in dient te zitten om de brok als ‘met lam’ te omschrijven.
  • Gluten en koolhydraten (bijvoorbeeld tarwe en aardappel) is een goedkope manier om de brok en energiebehoefte van een dier te vullen. Hoeveel gluten/koolhydraten zitten in de brok? Is dit wat je wilt?
  • Hoeveel moet je het dier voeren? Dit geeft een indicatie van de voedingswaarde van de brok.
  • Brokken voor zieke dieren pakken vaak het symptoom en niet de oorzaak aan, pas hiermee op! Een brok voor een hond die diarree heeft, zal hoogstwaarschijnlijk bietenpulp, Physilium Husk en meer calcium bevatten. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de ontlasting hard wordt, maar de oorzaak van zachte ontlasting wordt hiermee niet aangepakt. En dat terwijl je ook nog de hoofdprijs voor de brok betaald.

Wil je meer weten over het lezen van etiketten? Download ons gratis boekje ”Ingrediënten lezen

Nieuwe ‘trend’: Brokken gemaakt met vers vlees

De meeste brokken worden gemaakt met vleesmeel. Dit betekent dat het vlees gedroogd wordt, dan vermalen en dan (nogmaals) verhit als het in de brok wordt gedaan. Dit komt omdat het productieproces om een brok uit vers vlees te maken speciale machines vereist.

Er zijn steeds meer merken die brokken uit vers vlees vervaardigen en wij juichen dit toe! Echter, let wel op het feit dat vers vlees veel vocht bevat (75%), dus als het vlees als eerste ingrediënt vlees is, hoeft dit níet te betekenen dat het grootste bestanddeel vlees is!

Wij kunnen nog genoeg boeken schrijven hierover!

Kijk hier naar ons assortiment brokken

Met de pot mee-eten

Duizenden jaren geleden kwamen honden in ons leven omdat wij als mens onze etensresten op de grond lieten vallen en honden deze opaten. Zij bleven in de buurt omdat het makkelijk voedsel vergaren was. Daarna zagen mensen het nut van de hond in (jagen of verjagen van ongedierte) en zo zijn de honden geëvolueerd tot huisdier. Tot 30-40 jaar geleden, aten de honden met de pot mee. Totdat de hondenbrok op de markt kwam.

Maar al snel kwam er kritiek op de hondenbrok (o.a. door Ian Billinghurst, grondlegger BARF) en kwam er een beweging op gang die terug naar de oorsprong van de hond greep: botten/vlees/organen (groente).

BARF & KVV

Sommige mensen stellen zelf de maaltijden van de hond samen. Dit komt neer op ongeveer 50% spiervlees, 20-30% bot en dito organen. Dit kun je ook aanvullen met groenten.

Voor mensen die wel rauw vlees willen geven, maar niet zelf willen samenstellen is er Kant en Klaar Vers Vlees (KVV).  Alles is gemalen en in een worst of bakje verpakt. Ontdooien, in de voerbak en smullen!

Binnen de KVV zijn er ook verschillen:

KVV zonder een premix

Deze KVV’s kun je herkennen, behalve aan de ingrediëntenlijst, aan het BTW percentage van 6%. Dit betekent dat het zuiver vlees/bot/orgaan is, zonder toevoegingen. Alhoewel de maaltijd op zich compleet is, dien je 4-5 soorten dieren te voeren om de voeding in zijn geheel compleet te maken. Dit, omdat elk diersoort verschillende (verhoudingen) van vitamines en mineralen bevatten.

KVV mét een premix

Deze KVV’s voegen een premix toe, waardoor het voeren van één diersoort voldoende zou moeten zijn. In de praktijk wisselen mensen toch nog van diersoort voor de variatie.

Verschillende merken KVV

Ook hier zijn er verschillende merken en verschillende kwaliteiten (met de bijbehorende prijs). Waar kun je op letten?  

  • Welke verhouding spier/bot/orgaan zit er in de voeding?
  • Welke organen worden gebruikt?
  • Is de calciumbron uit bot of uit een supplement? De eerste verdient de voorkeur.
  • Worden de diersoorten bij naam genoemd of wordt er aan ‘vlees- en dierlijke bijproducten’ gerefereerd?

Heb je hulp nodig bij het kiezen? Je kunt ons altijd bellen of langskomen in de winkel.

Kijk in onze webshop voor de verschillende merken KVV die wij verkopen

Gestoomd vlees/blikvoeding

Gestoomd vlees/blikvoeding als hondenvoeding (en kat) (hierna: blik) is weer in de opmars in de markt. En dit is handig, want als je KVV voert en met vakantie gaat, dan is dit makkelijk mee te nemen. Het is een goed alternatief voor KVV als je met vakantie of een weekendje weg gaat.

Maar ook hier, let op de kwaliteit! De meeste blikvoedingen die je bij de supermarkt kan kopen bevatten erg weinig vlees, veel soja en andere vulmiddelen en zijn dus niet compleet.blikvoer voor de hond

  • Staat er ‘vlees- en dierlijke bijproducten’ op het etiket, dan adviseren wij dit niet te geven.
  • Blikvoeding waarop staat ‘met Lam’ of ‘met rund’ betekent dat er maar 4% lam of rund hoeft in te zitten om het zo te noemen. Hoeveel vlees en welk diersoort zit er in de blikvoeding?

Benieuwd naar ons assortiment gestoomd vlees? Klik hier

Wat Kiezen wij?

In de basis zijn wij voorstander van KVV als hondenvoeding en kattenvoeding. Puur, weet wat je geeft. Maar als het jouw lifestyle niet past dan is een goede brok ook goed.

Echter beiden maaltijden zien wij graag verrijkt met groenten en andere huis tuin en keuken supplementen zoals kokosolie. Meer informatie? Vraag ernaar in de winkel.