Groente voor je hond

Groente is belangrijk voor je hond

Bij Big Dog Company zijn wij overtuigd dat een hond naast zijn gewone voer ook groente, fruit en noten zou moeten eten.

Niet alleen omdat de voorloper van de gedomesticeerde hond dit ook zou doen (o.a. via de maag van zijn prooien, gras, boombast en bessen), maar ook omdat ons vlees nou eenmaal niet de nutriënten bevat zoals die van een wild prooidier. Ook wordt het vlees verhit en in de vorm van een brok gegeven, waarbij nog meer van de o zo belangrijke nutriënten verloren gaan. Daarnaast heeft een huishond ook te maken met factoren zoals luchtvervuiling, stress, en andere chemische middelen/medicijnen die wij als mens toedienen.

Groenten bevatten vele macro- en micronutriënten en vezels en zijn daarom een essentieel deel van het dieet van de hond. Oók (of juist) als je brokken voert!

Hoeveelheid groente kun je je hond geven?

De aanbevolen hoeveelheid groente is 10-15% van de hoeveelheid voer (bovenop het voer). Dit betekent een hond die 200 gram brokken/KVV eet, 20-30 gram groente zou moeten eten. Het is dus niet zo dat je van je viervoeter meteen een konijn maakt.

Bereidingswijze van de groente

De nutriënten van planten zijn opgeslagen in de cellen van de plant en zijn omringd door cellulose. Dus om de nutriënten vrij te maken, moet de cellulose wand doorbroken worden. Omdat honden het enzym cellulase niet hebben, moeten we ze een handje helpen.

Dit kan door:

  • Vermalen (sapcentrifuge, blender, slow juicer)
  • Koken/stomen

Rauwe groenten

Wil je de groenten rauw toevoegen, gebruik dan een sapcentrifuge, blender of slow juicer. Hierdoor worden de celwanden van de groente mechanisch kapot gemaakt en kunnen dus opgenomen worden door het lichaam van de hond. Of je nu brokken of vlees geeft, meng de aanbevolen hoeveelheid door het voer heen, eventueel met een beetje warm water.

Groenten koken/stomen

Ben je niet in het bezit van deze machines, dan kun je de groente ook koken/stomen. De celwanden springen open tijdens het koken en de nutriënten komen vrij om opgenomen te worden. Giet het water af. Veel honden vinden groente maar gek als ze stukken hiervan in hun bak zien, dus we raden aan om de groente te pureren met een staafmixer.

Tip: Geen zin om elke dag de groente te bereiden? Bereid een voorraad voor een maand en vries het in ijsblokjes of siliconen muffin vormpjes in. Dat is meteen een handige dosering!