Hoe kies ik een goed KVV merk

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een KVV (merk)

Je wilt KVV aan je hond of pup geven, maar je weet niet waar je op moet letten om de beste KVV te kiezen. Er zijn zoveel vragen, Hoe weet ik dat de KVV compleet is? Wat is het beste KVV voor pups? Waar moet ik op letten bij het kiezen van een KVV merk? Wat zijn de verschillen tussen KVV merken? Wat is het beste KVV merk? Hoe kies ik een goed KVV merk?

Hieronder een aantal richtlijnen.

Verschillende merken KVV

Zoveel honden, zoveel merken. Het aantal aanbieders van KVV is sterk gegroeid. Een hond kan goed reageren op het ene merk en niet op het andere merk:

  • Sommige merken voegen een vitamine en mineralen pre-mix toe aan de KVV. Anderen doen dit niet en bevelen aan om te variëren tussen 5 diersoorten, waarbij elk dier bijdraagt aan de juiste verhouding aminozuren, vitamines en mineralen. Voor beiden zijn er voor- en nadelen, maar dit is een ander 'boek'. Heb je vragen hierover, bel ons of kom langs.
  • Welke verhouding spier/bot/orgaan zit er in de voeding. Hier richtlijnen voor (ongeveer 50% bevleesd bot), maar elke hond reageert anders op bijvoorbeeld een hoger bot (calcium) percentage (ontlasting kan hard en wit worden) of op een hoger orgaan percentage (ontlasting kan zachter worden). Alle merken KVV hebben hun eigen receptuur, dat betekent niet alleen het percentage bot/vlees/orgaan maar ook bijvoorbeeld verschillende percentages in orgaansoort (hart, lever, nier bijvoorbeeld). Ook hier kan een individuele hond (of kat) anders op reageren. Soms moet je naar het beste merk voor jóuw viervoeter zoeken.
  • Is de calciumbron uit bot of uit een supplement? Calcium uit een supplement is goedkoper dan het calcium uit bot, maar een supplement wordt slechter opgenomen door het lichaam, en er zijn vele verschillende vormen van calcium. Schoolkrijt is bijvoorbeeld ook een vorm van calcium. Het calcium uit gemalen bot verdiend de voorkeur.
  • Worden de diersoorten bij naam genoemd of wordt er aan ‘vlees- en dierlijke bijproducten’ gerefereerd? Vraag je af waarom een fabrikant het diersoort niet bij naam noemt. Misschien omdat het varken is (wat o.a. moeilijk verteerbaar is), misschien omdat het diersoort wisselt per maling naar hetgeen het goedkoopst is. Je moet je afvragen of je dit wel wilt.
  • Welk (spier-) vlees wordt er gebruikt? In het slachtingsproces worden de karkassen met hogedrukspuiten schoongespoten. Het vlees wat dan loskomt wordt MDM genoemd en dit wordt in sommige merken verwerkt als ‘spiervlees’, want in feite is dit ook zo, alleen het is van een veel lagere kwaliteit dan echt een stuk vlees (wat natuurlijk wel duurder is).
  • Welke organen worden gebruikt? Elk orgaan heeft zijn eigen mix van vitaminen. De lever bijvoorbeeld, is rijk aan vitamine A en D. Het hart bevat weer taurine. De longen en de milt bevatten nauwelijks vitaminen en zijn ook goedkoop. Let erop dat de producent deze organen tot een minimum beperkt, want anders loop je kans dat andere essentiële vitaminen niet in je voer zitten
  • Ook zijn er merken die namen gebruiken zoals ‘puppy compleet’ wat de indruk wekt dat dit ook daadwerkelijk compleet is. Maar als je je er meer in verdiept, wordt er geen pre-mix gebruikt en maar 2 diersoorten en is dit dus niet compleet!

Wat ons betreft? Wij denken dat er een aantal goede KVV merken bestaan (en helaas ook veel minder goede merken). Maar uit de merken waar wij achterstaan, moet je ook kijken naar de individuele hond. Een hond met spijsvertering problemen, zullen wij een ander merk/variant adviseren dan een 'gezonde' hond. Een senioren hond zal ook een ander advies van ons krijgen.  Dat is teveel om op te schrijven.

Wil je advies? Bel ons of kom langs in de winkel!

Ga naar onze webshop om je KVV te bestellen.

Geplaatst in KVV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *