vielige snacks voor de hond

Veilige snacks- hond en kat

Er zijn heel veel hondensnacks op de markt. Maar helaas zijn sommige niet veilig voor de hond, maar worden toch verkocht. Waar moet je op letten bij het kiezen van een honden- of puppy-snack?

Maar waar moet je op letten qua veiligheid? Zijn er onveilige hondensnacks?  Welke snacks zijn geschikt voor pups (zie artikel ‘Welke snacks zijn veilig voor Pups’) of bepaalde rassen zoals Franse Bullen, Staffords (honden met een platte snuit)? Zijn er snacks op de markt die absoluut niet veilig zijn en toch worden verkocht? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Ras, bijtkracht van de hond, leeftijd van de hond en kauwgedrag

Het is met de meeste snacks niet eenduidig te zeggen of snacks 100% veilig zijn of niet. Vergelijk het met het hebben van een rijbewijs: het betekent niet dat je nooit een ongeluk kan krijgen. Algemene regel: laat een hond niet alleen achter met een snack waar hij lang op kan kluiven. En, helaas, zelfs als je er bij bent kan het misgaan. Maar je kunt wel het risico inschatten door op bepaalde punten te letten. Dit proberen we hieronder (zonder volledig te zijn) uit te leggen.

Het risico dat het mis kan gaan verschilt wel per ras, bijtkracht van de hond, leeftijd (pups en oudere honden) en het kauwgedrag:

 • Ras: Denk bijvoorbeeld aan de rassen met een korte snuit zoals (Franse, Engelse) bulldoggen, boxers en mopshondjes. Deze honden hebben een korte bek en hebben de neiging te schrokken, vooral het laatste stukje van een kauwsnack is gevaarlijk, maar ook snacks die afbrokkelen in kleinere stukjes.
 • Bijtkracht van de hond: Sommige snacks zijn minder risicovol voor honden met een mindere bijtkracht of aanleg om iets kapot te willen bijten. Niet om Staffords over 1 kam te scheren, maar dit hondenras kan aanleg hebben om op een snack te bijten en niet te ‘schrapen’ en ze hebben een enorme bijtkracht. Dit betekent bijvoorbeeld dat een (gedroogd of rauw) bot wel geschikt is voor een hond wiens bijtkracht en wil om iets kapot te bijten kleiner is, maar niet voor een Stafford. Resultaat kan zijn: het inslikken van splinters of beschadiging van de tanden. Helaas, voor de extreme honden met dit gedrag kent Big Dog geen enkele snack die veilig is en waar de hond langer op kan kauwen! Zie ook hieronder ‘onveilige snacks’.
 • Leeftijd van de hond: Bij Big Dog adviseren wij om een pup nooit, maar dan ook nooit alleen te laten met een snack. En, helaas zelfs dan, kun je niet altijd ingrijpen als het misgaat. Een voorbeeld, een pup kauwde op een stuk kabeljauw huid en de huid bleef hangen tussen zijn tanden en hij kreeg het er niet zelf uit. Hoewel dit niet een hele gevaarlijke situatie is geweest, maar als de pup alleen was, zou het zeker vervelend zijn geweest. Lees ook het artikel ‘snacks geschikt voor pups’. Met oudere honden, waarvan de tanden minder sterk zijn moet je ook oppassen met de hardheid van de snack i.v.m. missende of broze tanden, maar ook de verminderde mogelijkheid om snacks te verteren.
 • Kauwgedrag van de hond: Verschillende honden, verschillend kauwgedrag. Wat we hiermee bedoelen:
  • Stopt de hond met kauwen of ‘moet’ de snack helemaal op? Als je hond niet stopt met kauwen op de snack totdat hij op is, dan is het onverstandig om bijvoorbeeld (rauwe of gedroogde) botten te geven. Het calcium in de botten zorgen ervoor dat de ontlasting wit, hard, en uitgedroogd wordt. De hond kan verstopt raken en in het ergste geval overlijden.
  • Schraapt de hond op de snack, of kauwt hij deze kapot. Let op de hardheid van de snack i.v.m. de tanden
  • Schrokt de hond de snack of kauwt hij er rustig op? Het laatste stukje kan altijd in de keel schieten en verstikking veroorzaken, maar bij schrokkende honden is het risico nog groter dat het in de keel schiet.

Een combinatie van de hierboven genoemde punten is ook nog mogelijk! Let dus altijd op!

Naarmate je hond ouder wordt weet je meer van zijn kauwgedrag en kun je beter het risico inschatten met het eten van snacks.

Bij pups dus niet! En vergeet niet, het gedrag, bijtkracht en kauwgedrag veranderd met de maanden of misschien wel weken! Iets wat hij 2 maanden geleden niet deed, kan hij door het volwassener worden ineens wel gaan doen. Let op!

Welke snacks zijn (volgens Big Dog Company) absoluut niet veilig en verkopen wij niet?

In onze webshop hebben wij alle snacks die volgens ons veilig zijn op een rij gezet, klik hier. Echter, let altijd op!

 • Hoefjes al dan niet gevuld met schapenvet: Kunnen splinteren en zijn erg scherp als ze afbreken. Gevaar: ernstige beschadiging van het verteringsstelsel
 • Buffelhuid en andere ‘’witte’’ botten: Worden glad. Soms gevuld met kleinere stukjes: verstikkingsgevaar. Gezondheid: de snacks komen vaak uit Mexico, Colombia en Brazilië en zijn een bijproduct van de leerlooierij. Ze zijn o.a. bewerkt (wit gemaakt) door het gebruik van chloor. In Amerika is in Juni 2017 een grote batch teruggeroepen vanwege het gebruik van ‘’ quaternary ammonium compound mixture” die honden ziek maakten (https://www.dogfoodadvisor.com/dog-food-recall/rawhide-dog-chews-recall-expands/ )
 • Gedroogde ribben: erg scherp ernstige beschadiging van het verteringsstelsel
 • Pas op met Gedroogde botten: In bot zit calcium, en calcium maakt de ontlasting wit, hard, en uitgedroogd met als resultaat verstoppingsgevaar. Honden die niet schrapen, maar het bot kapot bijten: beschadiging aan tanden, beschadiging verteringsstelsel door splinters
 • Gedroogde schouderbladen: erg scherp ernstige beschadiging van het verteringsstelsel
 • Herten geweien: te hard, beschadiging aan tanden
 • Dentastix: Gezondheid, de ingrediënten zijn niet iets wat je je hond wilt voeren en daarbij hebben wij hebben grote vraagtekens of het product echt tandsteen verwijderd/voorkomt. Daarnaast, wanneer het pakje dentastix open is, wordt het product hard. Als de hond hier niet goed op kauwt, kunnen de scherpe randen leiden tot ernstige beschadiging van het verteringsstelsel.
 • Nylabone: Dit is een synthetisch botje, lijkt op plastic. Naast het feit dat het een onnatuurlijk product is, is voor ons de veiligheid van dit product niet te waarborgen. Wat gebeurd er met de stukjes ‘plastic’ die de hond inslikt?
 • Mergpijpjes, gekookt of ongekookt: De mergpijp kan of om de bek heen klappen of tussen de tanden in het gehemelte klemmen. Dit moet dan operatief verwijderd worden. Verstikkingsgevaar door het mergpijpje in zijn geheel door te slikken. Een mergpijpje is erg hard dus kan leiden tot beschadiging aan tanden.
 • Alle beloning snacks met onnatuurlijke ingrediënten bijvoorbeeld overmatige kleurstoffen (te herkennen aan gekke kleuren), suikers, plantaardige bijproducten en andere niet bij naam genoemde ingrediënten.
 • Rauwe botten aan honden die niet op rauw vlees voer staan, en draagbotten (zie ook artikel ‘Mag ik rauwe botten geven aan mijn hond?’)

Welke snacks zijn dan wel veilig?

Zoals in dit artikel is geschreven, alle snacks zijn een risico, maar het risico kan wel beperkt worden door bepaalde snacks niet te geven maar ook dat de veiligheid van snacks afhankelijk is van het ras, kauwgedrag en leeftijd van de hond. Dit kun alleen jij beslissen. Waar je op kunt letten is:

 • Kan de snack (makkelijk) afbrokkelen of splinteren?
 • Is de snack scherp bij het afbijten van een stuk?
 • Wordt de snack glad als erop gekauwd wordt?
 • Neem liever een ‘te grote’ kauwsnack dan een kleine, het laatste stukje kan in zijn geheel worden opgegeten (verstikkingsgevaar).
 • Zijn de snacks zo hard dat de tanden kunnen breken?
 • Bij honden die niet stoppen tot de snack op is, pak het af (en laat hem niet alleen) i.v.m. het laatste stukje en verstoppingen
 • Leer je pup kauwen (vraag aan ons, of je hondenschool hoe)
 • Welk land komt de snack vandaan? Snacks van buiten de EU worden vaak bestraald en/of bespoten.
 • Wat zit er in de snack? (kleurstoffen, geurstoffen, suiker?)

Je kunt ook een grote snack nemen (mits het een harde snack is en geen stukken vanaf komen) en deze vasthouden. Je leert een hond dan ook te kauwen i.p.v. schrokken. De Rogz YUMZ en de Kong zijn ook goede speeltjes waar je snacks in kan doen.

In onze webshop hebben wij alle snacks die volgens ons veilig zijn op een rij gezet, klik hier.

Echter, let altijd op!

 

 

 

 

Geplaatst in Hondensnacks, pups en veiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *