Veel Gestelde vragen

Wat voor soorten voeding zijn er voor hond en kat?

De wereld van honden- en kattenvoeding is de laatste jaren sterk veranderd. Niet alleen geven steeds meer mensen vers vlees aan hun dieren, ook de brokkenmarkt is veranderd. Termen zoals KVV, Geëxtrudeerde of geperste brokken vliegen om je oren en soms zie je door de botten de brokken niet meer. In dit boekje hebben we een kort overzicht gemaakt van de meest voorkomende soorten voeding voor hond en kat.

Brokken

Iedereen weet wat brokken zijn, het is immers nog het meest gevoerde voer aan hond en kat. Maar wist je dat er veel verschillende brokken op de markt zijn? Hieronder een overzicht:

Geëxtrudeerde of Geperste Brok

Geëxtrudeerde ofwel krokante brokken worden op een hoge temperatuur (>100C) gebakken terwijl een geperste brok op een temperatuur van ongeveer 70C wordt gemaakt. Krokante brokken drijven en zwellen op als je ze in een glas water doet, terwijl geperste brokken uit elkaar vallen.

Van geperste brokken wordt gezegd dat door de lage temperatuur meer voedingsstoffen behouden blijven en dat deze brok beter verteerbaar is, zeker als je het combineert met vers vlees. Van krokante brokken wordt gezegd dat de kans op maagtorsie groter is door het opzwellen.

Welke brok het beste is? Let in ieder geval op de inhoud van de brok en daarnaast, hoe doet je dier het? Poept hij weinig, stinkt het niet, glanzende vacht? Dan zul je waarschijnlijk een goede brok geven.

Inhoud van de brok

Etiketten lezen is een moeilijk vak, en dit zullen dan ook in het midden laten. Enkele simpele manier om een brok te beoordelen:

 • Als het eerste ingrediënt niet uit vlees bestaat, maar bijvoorbeeld rijst en/of mais, dan is de kans groot dat er maar weinig vlees in de brok zit
 • Wordt er op het etiket gerefereerd naar ‘vlees- en dierlijke bijproducten’ dan is het niet duidelijk wat voor diersoort in de brok zit.
 • Wet- en regelgeving bepalen dat er maar 4% Lam in dient te zitten om de brok als ‘met lam’ te omschrijven.
 • Gluten en koolhydraten (bijvoorbeeld tarwe en aardappel) is een goedkope manier om de brok en energiebehoefte van een dier te vullen. Hoeveel gluten/koolhydraten zitten in de brok? Is dit wat je wilt?
 • Hoeveel moet je het dier voeren? Dit geeft een indicatie van de voedingswaarde van de brok.
 • Brokken voor zieke dieren pakken vaak het symptoom en niet de oorzaak aan, pas hiermee op! Een brok voor een hond die diarree heeft, zal hoogstwaarschijnlijk bietenpulp, Physilium Husk en meer calcium bevatten. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de ontlasting hard wordt, maar de oorzaak van zachte ontlasting wordt hiermee niet aangepakt. En dat terwijl je ook nog de hoofdprijs voor de brok betaald.

Nieuwe ‘trend’: Brokken gemaakt met Vers Vlees

De meeste brokken worden gemaakt met vleesmeel. Dit betekent dat het vlees gedroogd wordt, dan vermalen en dan (nogmaals) verhit als het in de brok wordt gedaan. Dit komt omdat het productieproces om een brok uit vers vlees te maken speciale machines vereist.

Er zijn steeds meer merken die brokken uit vers vlees vervaardigen, en wij juichen dit toe! Echter, let wel op het feit dat vers vlees veel vocht bevat (75%), dus als het vlees als eerste ingrediënt vlees is, hoeft dit níet te betekenen dat het grootste bestanddeel vlees is!Natuurlijke trainingsnacks voor de hond

Wij kunnen nog boeken schrijven hierover!

Klik hier voor een overzicht van onze brokken.

Met de pot mee-eten

Duizenden jaren geleden kwamen honden in ons leven omdat wij als mens onze etensresten op de grond lieten vallen en honden deze opaten. Zij bleven in de buurt omdat het makkelijk voedsel vergaren was. Daarna zagen mensen het nut van de hond in (jagen of verjagen van ongedierte) en zo zijn de honden geëvolueerd tot huisdier. Tot 30-40 jaar geleden, aten de honden met de pot mee. Totdat de brok op de markt kwam.

Maar al snel kwam er kritiek op de brok (o.a. door Ian Billinghurst, grondlegger BARF) en kwam er een beweging op gang die terug naar de oorsprong van de hond greep: botten/vlees/organen(/groente).

BARF & KVV

Sommige mensen stellen zelf de maaltijden van de hond samen. Dit komt neer op ongeveer 50% spiervlees, 20-30% bot en dito organen. Dit kun je ook aanvullen met groente.

Voor mensen die wel rauw vlees willen geven, maar niet zelf willen samenstellen is er Kant en Klaar Vers Vlees (KVV). Alles is gemalen en in een worst of bakje verpakt. Ontdooien, in de voerbak en smullen!

Binnen de KVV zijn er ook verschillen:

 • KVV zonder een premix- deze KVV’s kun je herkennen, behalve aan de ingrediëntenlijst, aan het BTW percentage van 6%. Dit betekent dat het zuiver vlees/bot/orgaan is, zonder toevoegingen. Alhoewel de maaltijd op zich compleet is, dien je 4-5 soorten dieren te voeren om de voeding in zijn geheel compleet te maken. Dit, omdat elk diersoort verschillende (verhoudingen) van vitamines en mineralen bevatten.
 • KVV mét een premix- Deze KVV’s voegen een premix toe, waardoor het voeren van één diersoort voldoende zou moeten zijn. In de praktijk wisselen mensen toch nog van diersoort voor de variatie.
 • Verschillende merken KVV

  Ook hier zijn er verschillende merken en verschillende kwaliteiten (met de bijbehorende prijs). Waar kun je op letten?

  • Welke verhouding spier/bot/orgaan zit er in de voeding
  • Is de calciumbron uit bot of uit een supplement. De eerste verdient de voorkeur
  • Worden de diersoorten bij naam genoemd of wordt er aan ‘vlees- en dierlijke bijproducten’ gerefereerd?
  • Goedkoop is meestal ook duurkoop

Kies hier een goed merk KVV

Gestoomd vlees/blikvoeding

Gestoomd vlees/blikvoeding (hierna: blik) is weer in de opmars in de markt. En dit is handig, want als je KVV voert en met vakantie gaat, dan is dit makkelijk mee te nemen.

Maar ook hier, let op de kwaliteit! De meeste blikvoedingen die je bij de supermarkt kan kopen bevatten erg weinig vlees, veel soja en andere vulmiddelen en zijn dus niet compleet.

 • Staat er ‘vlees- en dierlijke bijproducten’ op het etiket, dan adviseren wij dit niet te geven.
 • Blikvoeding waarop staat ‘met Lam’ of ‘met rund’ betekent dat er maar 4% lam of rund hoeft in te zitten om het zo te noemen. Hoeveel vlees en welk diersoort zit er in de blikvoeding?

Kies hier een goede blikvoeding

Wat Kiezen wij?

In de basis zijn wij voorstander van KVV. Puur, weet wat je geeft. Maar als het jouw lifestyle niet past dan is een (goede) brok ook goed.

Kies hier een goede brok of kies hier een goed merk KVV

 

Wat is Barf (‘en)?

BARF- het zelf samenstellen van rauw vlees, botten en organen

BARF is een acroniem voor “Bones And Raw Food” of ook “Biologically Appropriate Raw Food”, waarvan onder andere de Australische dierenarts Ian Billinghurst een groot propagandist is.  BARF wordt gebruikt om het zelf samenstellen van verse rauwe voeding in een bepaalde verhouding te omschrijven. Het is een mix van vlees, botten en organen in een bepaalde verhouding.

Iemand die zelf het eten samenstelt voor zijn dier samenstelt wordt weleens een BARFer genoemd. ”Ik BARF” is ook een gebruikte uitdrukking.

Mensen die wel rauw vlees, botten en organen willen geven maar die het niet zelf willen klaarmaken hebben als alternatief Kompleet Vers Vlees te geven (KVV).

Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar barfplaats.nl   of voerwijzer.com

Wat is Kant en klaar Vers Vlees (KVV)?

KVV staat voor Kant en klaar Vers Vlees of Kompleet Vers Vlees.

Het is een goed alternatief als je je hond “vers” wilt voeren, maar het niet zelf wilt samenstellen volgens het BARF principe.

KVV is, zoals de naam het zegt, kompleet en bevat alles wat de hond nodig heeft. Er zijn veel merken op de markt, en de laatste jaren is dit exponentieel gegroeid! Verschillen tussen de merken kunnen zijn: – de verpakking (worsten, plakjes, bakjes) – de inhoud (bijvoorbeeld met of zonder rijst; met of zonder groenten) – de mate van vermaling (fijn, grof) – de prijs.

Met name de prijs is vaak bepalend voor mensen, en dat is begrijpelijk. Echter, let wel op WAT voor vlees er gebruikt wordt. Als het etiquette “dierlijke bijproducten” noemt, vraag jezelf dan af wat dit betekent!

Niet alle merken/varianten zijn compleet! Lees ook: Hoe kies ik een goede KVV (merk)

Ga naar onze webshop om je KVV te bestellen.

Hoe kies ik een goede KVV (merk)

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een KVV (merk)

Je wilt KVV aan je hond of pup geven, maar je weet niet waar je op moet letten om de beste KVV te kiezen. Er zijn zoveel vragen, Hoe weet ik dat de KVV compleet is? Wat is het beste KVV voor pups? Waar moet ik op letten bij het kiezen van een KVV merk? Wat zijn de verschillen tussen KVV merken? Wat is het beste KVV merk? Hoe kies ik een goed KVV merk?

Niet alle KVV merken zijn hetzelfde. Hieronder een aantal verschillen waar je op kunt letten:

 • KVV zonder een premix- deze KVV’s kun je herkennen, behalve aan de ingrediëntenlijst, aan het BTW percentage van 6%. (hoewel de belasting dit percentage waarschijnlijk binnenkort naar 21% gaat veranderen!) Dit betekent dat het zuiver vlees/bot/orgaan is, zonder toevoegingen. Alhoewel de maaltijd op zich compleet is, dien je 4-5 soorten dieren te voeren om de voeding in zijn geheel compleet te maken.  Je moet het zo zien, dat elk dier een andere samenstelling van vitaminen, mineralen, spoorelementen en eiwitverhoudingen hebben, dus variëren is belangrijk. Dit hoeft niet elke dag, je kunt gerust een paar weken hetzelfde voeren, en dan weer eens van smaak veranderen. Ook fijn voor je dier!
 • KVV mét een premix- Deze KVV’s voegen een premix toe, waardoor het voeren van één diersoort voldoende zou moeten zijn. In de praktijk wisselen mensen toch nog van diersoort voor de variatie.

Verschillende merken KVV

Ook hier zijn er verschillende merken en verschillende kwaliteiten (met de bijbehorende prijs). Waar kun je op letten?

 • Welke verhouding spier/bot/orgaan zit er in de voeding. Zoals hierboven vermeld zijn er richtlijnen, maar elke hond reageert anders op bijvoorbeeld een hoger bot (calcium) percentage (ontlasting kan hard en wit worden) of op een hoger orgaan percentage (ontlasting kan zachter worden). Alle merken KVV hebben hun eigen receptuur, dat betekent niet alleen het percentage bot/vlees/orgaan maar ook bijvoorbeeld verschillende percentages in orgaansoort (hart, lever, nier bijvoorbeeld). Ook hier kan een individuele hond (of kat) anders op reageren. Soms moet je naar het beste merk voor jóuw viervoeter zoeken.
 • Is de calciumbron uit bot of uit een supplement? Calcium uit een supplement is goedkoper dan het calcium uit bot, maar een supplement wordt slechter opgenomen door het lichaam, en er zijn vele verschillende vormen van calcium. Schoolkrijt is bijvoorbeeld ook een vorm van calcium. Het calcium uit gemalen bot verdiend de voorkeur.
 • Worden de diersoorten bij naam genoemd of wordt er aan ‘vlees- en dierlijke bijproducten’ gerefereerd? Vraag je af waarom een fabrikant het diersoort niet bij naam noemt. Misschien omdat het varken is (wat o.a. moeilijk verteerbaar is), misschien omdat het diersoort wisselt per maling naar hetgeen het goedkoopst is. Je moet je afvragen of je dit wel wilt.
 • Welk (spier-) vlees wordt er gebruikt? In het slachtingsproces worden de karkassen met hogedrukspuiten schoongespoten. Het vlees wat dan loskomt wordt MDM genoemd en wordt in sommige merken verwerkt als ‘spiervlees’, want in feite is dit ook zo, alleen het is van een veel lagere kwaliteit dan echt een stuk vlees (wat natuurlijk wel duurder is).
 • Ook zijn er merken die namen gebruiken zoals ‘puppy compleet’ wat de indruk wekt dat dit ook daadwerkelijk compleet is. Maar als je je er meer in verdiept, wordt er geen pre-mix gebruikt en maar 2 diersoorten en is dit dus niet compleet!

Geloof niet alles wat een fabrikant zegt of  wat mensen op Google zeggen. Gebruik je eigen verstand of, wil je hier meer advies over welke merken volgens ons goed zijn? Neem contact met ons op.

Ga naar onze webshop om je KVV te bestellen.

Mijn dier heeft een allergie, mag ik dan KVV geven?

Bij een vermoeden van een allergie of intolerantie, kun je KVV erg goed inzetten doordat je een specifiek diersoort kunt kiezen met name een diersoort die je viervoeter nog nooit heeft gehad.

Dit is een erg breed onderwerp, met vele aspecten en is vaak per situatie anders. Maar we helpen je graag! Heb je vragen? Neem contact met ons op. We informeren je graag.

Hoeveel KVV moet ik mijn hond geven?

Hoeveelheid KVV voor pups

Bij het geven van brokken én KVV is de levensfase van een hond erg belangrijk. Ook speelt de (volwassen) grootte van de hond een rol.

KVV Richtlijnen

Voor de hoeveelheid KVV voor puppy’s geldt als richtlijn:

 • Een pup van 2-4 maanden mag 5-6% van het eigen lichaamsgewicht hebben als ze goed op gewicht zijn, verdeeld over 4 voedingen per dag. Voorbeeld minimum berekening: gewicht van pup in gram * 0,05= aantal gram KVV per dag
 • Een pup van 4-7 maanden mag 4-4.5% van het eigen lichaamsgewicht hebben als ze goed op gewicht zijn, verdeeld over 3 voedingen per dag.Voorbeeld minimum berekening: gewicht van pup in gram * 0,04= aantal gram KVV per dag
 • Een pup van 7-10 maanden mag 3-3.5% van het eigen lichaamsgewicht hebben als ze goed op gewicht zijn, verdeeld over 2 voedingen per dag.Voorbeeld minimum berekening: gewicht van pup in gram * 0,03= aantal gram KVV per dag
 • Een ‘pup’ van 10+ maanden mag 2-2.7% van het eigen lichaamsgewicht hebben, waarbij geldt hoe lichter de hond hoe hoger het percentage.Voorbeeld minimum berekening: gewicht van pup in gram * 0,02= aantal gram KVV per dag

Het is belangrijk om je pup wekelijks te wegen, zeker tot 7 maanden oud. Middelgrote rassen komen bijvoorbeeld een kilo per week aan, en dus moet het eten aangepast worden! Daarnaast zijn de hoeveelheden een richtlijn. Kijk naar je hond en voel zijn lichaam. Vind je hem te dun? Geef gerust iets meer, en andersom.

Hoeveelheid KVV  voor Volwassen hond

Voor volwassen honden geldt als richtlijn: 2-2.7% van het STREEFgewicht. Weegt je hond bijvoorbeeld 27 kilo, maar eigenlijk zou hij 25kg moeten wegen, dan geef je hem 25kg*2%=500gr per dag

Ga naar onze webshop om je KVV te bestellen.

 

Hoeveel KVV moet ik mijn kat geven?
 • Volwassen katten hebben tussen 30 en 40 gram KVV per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.
 • Kittens en zogende katten hebben tussen 60 en 80 gram KVV per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig of indien gewenst, naar behoefte

Ga naar onze webshop om je KVV te bestellen.

Welke snacks zijn veilig voor een pup?

Snacks voor pups

Je hebt een puppy in huis, hondenvoer heb je van de fokker gekregen en nu wil je een aantal lekkere kluiven voor je puppie kopen. Maar welke zijn goed? Welke zijn gevaarlijk? Welke soorten snacks zijn goed voor de pup? Hieronder geven we een aantal richtlijnen waar je aan kunt denken bij het kopen van snacks voor je pup.

Gedrag:

 • Hoe groter de hond wordt op volwassen leeftijd, hoe groter de pup
 • Naarmate de pup groeit, wordt zijn bijtkracht ook harder, dus snacks waar hij voorheen lang mee deed, kunnen nu sneller op zijn.
 • Omdat het gedrag van een pup snel veranderd, zeker in de eerste maanden, laat hem nooit alleen met een snack. Zoals hierboven is geschreven, kan het zijn dat een pup ineens een snack heel snel op heeft met de kans dat hij het laatste stukje in zijn geheel opeet met de kans op verstikkingsgevaar. Daarnaast, als de pup niet uit zichzelf ophoud met kauwen (en ook dit gedrag kan veranderen naarmate hij ouder wordt), kan de snack zorgen voor verstoppingen in de darmen of diarree.
 • Leer een pup rustig kauwen. Het idee van een snack die langer meegaat is niet zo zeer dat hij wat te doen heeft de komende uren, maar juist dat hij rustig wordt en in slaap valt. Want een pup heeft net zoals een kind veel slaap nodig. Ook wil je dat een pup rustig leert kauwen, zodat hij op latere leeftijd op een hondensnack rustig kan kauwen met minder risico dat hij het laatste stuk opschrokt.
 • Train met je hond door het bot te ruilen voor iets anders lekkers- hiermee kun je het commando ‘Los’ op een leuke manier leren en leer je de hond ‘baknijd’ af, zodat je altijd voorwerpen kan afpakken (ook veiliger als je kinderen in huis hebt).
 • Rond de 4 maanden gaat je pup zijn melkgebit verliezen en komen de volwassen hondentanden tevoorschijn. De voortandjes worden eerst gewisseld, daarna de kiesjes en als laatste de hoektanden. Dit doet pijn. Je hond kan druilerig worden, vervelend, vieze oogjes krijgen, hij voelt zich niet lekker. Ook kan hij ineens weer op ongewenste voorwerpen gaan bijten. Zorg ervoor dat hij niet alleen harde snacks heeft maar ook snacks waar hij doorheen kan bijten zodat het tandvlees gemasseerd wordt. Bijvoorbeeld konijnenoren of rundvleesplaatjes.

Gezondheid

Je hebt gezond voer voor je pup, als het goed is het beste voer (twijfel je? Lees het artikel ‘ingrediënten lezen voor dummies’). Dus moeten de snacks hierop aansluiten. Lees hieronder hoe je dit kunt doen:

 • Let op samengestelde snacks. Hiermee bedoelen we snacks die niet alleen van vlees/bot zijn gemaakt, maar toevoegingen bevatten zoals E-nummers. Je kunt ze vaak herkennen aan de vreemde/onnatuurlijke kleuren. Honden vinden ze heeeerlijk, maar of ze goed zijn is een tweede. Met sommige commerciële snacks veranderd de ontlasting zelfs in een onnatuurlijke kleur (rood bijvoorbeeld).

Hoeveelheid training snacks:

Je gaat als het goed is trainen met je pup, dus hij krijgt veel ‘extraatjes’. Naast dat deze extraatjes gezond moeten zijn en vrij van onnatuurlijke toevoegingen, let ook op het volgende:

 • Hoe jonger de pup, hoe kleiner de beloning. Soms wel een vierde van je pinknagel. Als hij namelijk teveel training snacks krijgt, kan het gebeuren dat hij minder van zijn reguliere voer gaat eten. Zijn reguliere voer bevat de eiwitten, vitaminen en mineralen die de pup nodig heeft om te groeien en de training snacks niet! Ook zien we vaak in de winkel dat de pup als moeilijke eter wordt bestembeld (hij eet zijn eigen voer niet). Vaak komt dit omdat de pup snel leert dat als hij zijn eigen eten niet eet, hij toch iets krijgt wat hij lekkerder vindt: training snoepjes. En vergeet niet, dat 50 gram aan snoepjes al heel veel is voor een pup en genoeg om niet hongerig te zijn, maar NIET genoeg om aan al zijn voedingsstoffen te voldoen!
 • Een alternatief is per dag de hoeveelheid voer af te wegen en een deel te gebruiken om te trainen met zijn eigen hondenbrokken. Zeker voor de makkelijke oefeningen zijn de eigen brokken goed geschikt om te gebruiken. Of je kunt een ander merk/smaak brokken gebruiken, of een mix hiervan.
 • Heeft je pup diarree of een ander spijsverteringsprobleem? Denk bij jezelf na hoeveel extraatjes (inclusief kluifjes) hij heeft gehad. Zou het daaraan kunnen liggen? Het verteringsstelsel van een pup is erg gevoelig omdat het zich nog moet ontwikkelen (net zoals bij mensen) en verandering e.d. kan dus leiden tot diarree en/of overgeven e.d.

 

Lekker lang kluiven voor puppies

Je hebt gewandeld en getraind. Het is tijd dat je pup gaat slapen. Ze hebben immers 16-18 uur aan slaap nodig. En weer hier een vergelijking van met een kind, hoe krijg je een (overprikkeld, te moe) kind aan het slapen? Dat is soms lastig. En toch kun (en moet) je dit aanleren. Een kluif waar hij even mee bezig is kun je hiervoor gebruiken:

 • Zorg voor een rustige plek in het huis, op een mandje of in de bench
 • Laat hem in het mandje/bench liggen
 • Geef de kluif aan hem en zorg dat hij er niet mee rond gaat slepen en spelen. Staat hij op uit zijn mand? Pak de kluif en leg het weer terug in de mand. De pup leert dat hij zijn kluif alleen in de mand mag eten waardoor hij gaat liggen en rustig wordt.
 • Neem een kluif die de pup in 20 minuten op heeft of:
 • Laat de pup 20 minuten kluiven. Leg de kluif weg, het is bedtijd
 • Zorg dat de omgeving rustig is voor hem

N.B. elke hond is anders dus het bovenstaande kan op verschillende manieren worden aangeleerd. Vraag je hondenschool hoe.

Welke kluiven zijn geschikt?

De leeftijd van de pup en de grootte van het ras hebben hier invloed op. Een chihuahua pup van 6 maanden kluift heel anders (langer) op een konijnenoor dan een herderpup van 6 maanden. En wat eerst een ‘lekker lang kluiven’ snack was toen de pup 8 weken was, wordt een lekker snel wel tussendoortje als hij 6 maanden is. Pas hier dus de kluiven op aan. Over het algemeen geldt:

 • Hoe groter, hoe beter. Dit in verband met verstikkingsgevaar van het laatste stukje. De meeste kluiven kun je wegleggen en de volgende keer weer geven, dus het is niet ‘zonde’.
 • Zorg dat de kluiven niet afbrokkelen of glad worden (bijvoorbeeld gedroogde schouders of buffelhuid) i.v.m. verstikkingsgevaar
 • Geeft ze geen snoeiharde snacks zoals hertengeweien, nylabones i.v.m. gevaar voor het breken of slijten van het gebit. Geef geen tennisballen om op te kauwen! De gele stof kun je zien als schuurpapier en de tanden zijn binnen enkele maande afgesleten!
 • Geef ze liever geen kluiven die gemaakt zijn van gedroogd bot. Het calcium in het bot kan zorgen voor diarree of juist verstoppingen, zeker als het spijsverteringsstelsel nog niet volgroeit is. Geef ze dan kluiven gemaakt van gedroogd spiervlees.

N.B. zie ook artikel ‘veiligheid van snacks’

 

Voorbeelden snacks:

Training snacks: Amiguitos; Carnis Lamssticks, Eden Petfood Semi-moist, eigen brokjes, brokkentrainers van Big Dog Company; vleesstrips; gestoomde worst van goede kwaliteit (Carnis; Naturis); zalmkoekjes. Klik hier voor een volledige lijst

Tussendoortjes: ligt aan de grootte van de pup hoe lang hij ermee doet, maar veel snacks kun je kleiner breken/snijden: Konijnenoren; rundvleesplaatjes; runderlong; lamslong; pensstaafjes; zalmhuid; sprotjes; haring; gedroogde worstjes; runderspaghetti; slokdarm schapenvet; kabeljauwhuid. Klik hier voor andere snacks

Langer kluiven: Achillespees; Runderkophuid stukjes; Runderkophuid platen; geitenoren; lamsoren; runderneus; paardenpees; runderoor met vleespit; ree oren; hertenoren

Klik hier voor andere snacks

 

Welke snacks zijn veilig?

Veilige hondensnacks

Geschreven door Big Dog Company

Naast het reguliere eten wil je je hond ook wel eens een hondensnack geven. Je kunt hondensnacks gebruiken om te trainen, of een lekker tussendoortje, of een snack waar ze langer op kunnen kluiven, zie ook het artikel ‘Welke soorten snacks zijn er’.

Maar waar moet je op letten qua veiligheid? Zijn er onveilige hondensnacks?  Welke snacks zijn geschikt voor pups (zie artikel ‘Welke snacks zijn veilig voor Pups’) of bepaalde rassen zoals Franse Bullen, Staffords (honden met een platte snuit)? Zijn er snacks op de markt die absoluut niet veilig zijn en toch worden verkocht? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Ras, bijtkracht van de hond, leeftijd van de hond en kauwgedrag

Het is met de meeste snacks niet eenduidig te zeggen of snacks 100% veilig zijn of niet. Vergelijk het met het hebben van een rijbewijs: het betekent niet dat je nooit een ongeluk kan krijgen. Algemene regel: laat een hond niet alleen achter met een snack waar hij lang op kan kluiven. En, helaas, zelfs als je er bij bent kan het misgaan. Maar je kunt wel het risico inschatten door op bepaalde punten te letten. Dit proberen we hieronder (zonder volledig te zijn) uit te leggen.

Het risico dat het mis kan gaan verschilt wel per ras, bijtkracht van de hond, leeftijd (pups en oudere honden) en het kauwgedrag:

 • Ras: Denk bijvoorbeeld aan de rassen met een korte snuit zoals (Franse, Engelse) bulldoggen, boxers en mopshondjes. Deze honden hebben een korte bek en hebben de neiging te schrokken, vooral het laatste stukje van een kauwsnack is gevaarlijk, maar ook snacks die afbrokkelen in kleinere stukjes.welke snacks zijn veilig
 • Bijtkracht van de hond: Sommige snacks zijn minder risicovol voor honden met een mindere bijtkracht of aanleg om iets kapot te willen bijten. Niet om Staffords over 1 kam te scheren, maar dit hondenras kan aanleg hebben om op een snack te bijten en niet te ‘schrapen’ en ze hebben een enorme bijtkracht. Dit betekent bijvoorbeeld dat een (gedroogd of rauw) bot wel geschikt is voor een hond wiens bijtkracht en wil om iets kapot te bijten kleiner is, maar niet voor een Stafford. Resultaat kan zijn: het inslikken van splinters of beschadiging van de tanden. Helaas, voor de extreme honden met dit gedrag kent Big Dog geen enkele snack die veilig is en waar de hond langer op kan kauwen! Zie ook hieronder ‘onveilige snacks’.
 • Leeftijd van de hond: Bij Big Dog adviseren wij om een pup nooit, maar dan ook nooit alleen te laten met een snack. En, helaas zelfs dan, kun je niet altijd ingrijpen als het misgaat. Een voorbeeld, een pup kauwde op een stuk kabeljauw huid en de huid bleef hangen tussen zijn tanden en hij kreeg het er niet zelf uit. Hoewel dit niet een hele gevaarlijke situatie is geweest, maar als de pup alleen was, zou het zeker vervelend zijn geweest. Lees ook het artikel ‘snacks geschikt voor pups’. Met oudere honden, waarvan de tanden minder sterk zijn moet je ook oppassen met de hardheid van de snack i.v.m. missende of broze tanden, maar ook de verminderde mogelijkheid om snacks te verteren.
 • Kauwgedrag van de hond: Verschillende honden, verschillend kauwgedrag. Wat we hiermee bedoelen:
  • Stopt de hond met kauwen of ‘moet’ de snack helemaal op? Als je hond niet stopt met kauwen op de snack totdat hij op is, dan is het onverstandig om bijvoorbeeld (rauwe of gedroogde) botten te geven. Het calcium in de botten zorgen ervoor dat de ontlasting wit, hard, en uitgedroogd wordt. De hond kan verstopt raken en in het ergste geval overlijden.
  • Schraapt de hond op de snack, of kauwt hij deze kapot. Let op de hardheid van de snack i.v.m. de tanden
  • Schrokt de hond de snack of kauwt hij er rustig op? Het laatste stukje kan altijd in de keel schieten en verstikking veroorzaken, maar bij schrokkende honden is het risico nog groter dat het in de keel schiet.

Een combinatie van de hierboven genoemde punten is ook nog mogelijk! Let dus altijd op!

Naarmate je hond ouder wordt weet je meer van zijn kauwgedrag en kun je beter het risico inschatten met het eten van snacks.

Bij pups dus niet! En vergeet niet, het gedrag, bijtkracht en kauwgedrag veranderd met de maanden of misschien wel weken! Iets wat hij 2 maanden geleden niet deed, kan hij door het volwassener worden ineens wel gaan doen. Let op!

Welke snacks zijn (volgens Big Dog Company) absoluut niet veilig en verkopen wij niet?

 • Hoefjes al dan niet gevuld met schapenvet: Kunnen splinteren en zijn erg scherp als ze afbreken. Gevaar: ernstige beschadiging van het verteringsstelsel
 • Buffelhuid en andere ‘’witte’’ botten: Worden glad. Soms gevuld met kleinere stukjes: verstikkingsgevaar. Gezondheid: de snacks komen vaak uit Mexico, Colombia en Brazilië en zijn een bijproduct van de leerlooierij. Ze zijn o.a. bewerkt (wit gemaakt) door het gebruik van chloor. In Amerika is in Juni 2017 een grote batch teruggeroepen vanwege het gebruik van ‘’ quaternary ammonium compound mixture” die honden ziek maakten (https://www.dogfoodadvisor.com/dog-food-recall/rawhide-dog-chews-recall-expands/ )
 • Gedroogde ribben: erg scherp ernstige beschadiging van het verteringsstelsel
 • Pas op met Gedroogde botten: In bot zit calcium, en calcium maakt de ontlasting wit, hard, en uitgedroogd met als resultaat verstoppingsgevaar. Honden die niet schrapen, maar het bot kapot bijten: beschadiging aan tanden, beschadiging verteringsstelsel door splinters
 • Gedroogde schouderbladen: erg scherp ernstige beschadiging van het verteringsstelsel
 • Herten geweien: te hard, beschadiging aan tanden
 • Dentastix: Gezondheid, de ingrediënten zijn niet iets wat je je hond wilt voeren en daarbij hebben wij hebben grote vraagtekens of het product echt tandsteen verwijderd/voorkomt. Daarnaast, wanneer het pakje dentastix open is, wordt het product hard. Als de hond hier niet goed op kauwt, kunnen de scherpe randen leiden tot ernstige beschadiging van het verteringsstelsel.
 • Nylabone: Dit is een synthetisch botje, lijkt op plastic. Naast het feit dat het een onnatuurlijk product is, is voor ons de veiligheid van dit product niet te waarborgen. Wat gebeurd er met de stukjes ‘plastic’ die de hond inslikt?
 • Mergpijpjes, gekookt of ongekookt: De mergpijp kan of om de bek heen klappen of tussen de tanden in het gehemelte klemmen. Dit moet dan operatief verwijderd worden. Verstikkingsgevaar door het mergpijpje in zijn geheel door te slikken. Een mergpijpje is erg hard dus kan leiden tot beschadiging aan tanden.
 • Alle beloning snacks met onnatuurlijke ingrediënten bijvoorbeeld overmatige kleurstoffen (te herkennen aan gekke kleuren), suikers, plantaardige bijproducten en andere niet bij naam genoemde ingrediënten.
 • Rauwe botten aan honden die niet op rauw vlees voer staan, en draagbotten (zie ook artikel ‘Mag ik rauwe botten geven aan mijn hond?’)

Welke snacks zijn dan wel veilig?

Zoals in dit artikel is geschreven, alle snacks zijn een risico, maar het risico kan wel beperkt worden door bepaalde snacks niet te geven maar ook dat de veiligheid van snacks afhankelijk is van het ras, kauwgedrag en leeftijd van de hond. Dit kun alleen jij beslissen. Waar je op kunt letten is:

 • Kan de snack (makkelijk) afbrokkelen of splinteren?
 • Is de snack scherp bij het afbijten van een stuk?
 • Wordt de snack glad als erop gekauwd wordt?
 • Neem liever een ‘te grote’ kauwsnack dan een kleine, het laatste stukje kan in zijn geheel worden opgegeten (verstikkingsgevaar).
 • Zijn de snacks zo hard dat de tanden kunnen breken?
 • Bij honden die niet stoppen tot de snack op is, pak het af (en laat hem niet alleen) i.v.m. het laatste stukje en verstoppingen
 • Leer je pup kauwen (vraag aan ons, of je hondenschool hoe)
 • Welk land komt de snack vandaan? Snacks van buiten de EU worden vaak bestraald en/of bespoten.
 • Wat zit er in de snack? (kleurstoffen, geurstoffen, suiker?)

Je kunt ook een grote snack nemen (mits het een harde snack is en geen stukken vanaf komen) en deze vasthouden. Je leert een hond dan ook te kauwen i.p.v. schrokken. De Rogz YUMZ en de Kong zijn ook goede speeltjes waar je snacks in kan doen.

In onze webshop hebben wij een mooie selectie van snacks, klik hier

Wil je meer lezen? Kijk in onze webshop en download onze gratis informatie boekjes

 

 

 

 

Verschillende soorten snacks

Verschillende soorten hondensnacks

Geschreven door Big Dog Company 

 Er zijn verschillende soorten snacks op de markt die voor verschillende doeleinden te gebruiken zijn, zoals trainen en een lekker tussendoortje. In dit stuk gaan we hierop in en noemen we ook voorbeelden van snacks die geschikt zijn voor de verschillende doeleinden. Lees ook de artikelen ‘Veiligheid van Snacks’ en ‘Snacks geschikt voor pups’.

 Trainingssnacks of beloningsbrokjes

Wanneer je met je hond wilt trainen, wil je een beloningssnack hebben die ‘hap-slik-weg’ is, dus klein genoeg dat je hond of pup niet moet kauwen zodat je niet hoeft te wachten om verder te gaan met je oefening. Soms, als je hond iets heel erg goed doet, of de trainingssessie is afgelopen, dan wil je eventueel meer geven als een extra lekkere beloning.

Over het algemeen geldt: hoe jonger de pup en hoe kleiner het ras, hoe kleiner de beloningsbrokjes moeten zijn. Soms nog kleiner dan je pinknagel!trainingsnacks

Je wilt ook op de inhoud van de brokjes letten. De beloningsbrokjes die bijvoorbeeld gekleurd zijn (roze, rood, groen), die bevatten vrijwel zeker kleurstoffen en je moet je afvragen of je dit wel wilt geven aan je hond. Draai de verpakking eens om en lees de ingrediënten.

Variatie- ook je hond heeft smaak! Varieer met verschillende snacks en/of bewaar een snack die je hond bijzonder lekker vindt als hij een goede prestatie heeft gedaan.

Voorbeelden goede trainingssnacks

Het merk Carnis heeft een aantal goede opties van gedroogde snacks die gemaakt zijn van 100% van het genoemde diersoort. Bijvoorbeeld: Carnis Lamssticks, Carnis Eendenvleestrainer Carnis Runderpenstrainer.

Er zijn ook vlees strips op de markt, die ook 100% van een gedroogd diersoort zijn gemaakt en makkelijk te breken zijn.

De training snacks van Amiguitos zijn ook geschikt om mee te trainen, hoewel deze snacks niet 100% vlees bevatten maar ook andere ingrediënten zoals peulvruchten e.d. maar dit hoeft niet ongezond te zijn, zeker niet als je ze met mate geeft. De kattenvariant is hetzelfde als die van de hond, maar kleiner en zijn dus geschikt voor pups en kleinere rassen.

En dan heb je de gestoomde worsten. Dit is gestoomd vlees en, als je het goede merk hebt, bevatten deze geen ongezonde ingrediënten. Voorbeelden zijn de Naturis & Carnis gestoomde of houdbare worsten en de Rodi ‘exclusive’ (dus niet van de supermarkt). Tip: snijd de worst in kleine stukjes en bewaar deze in aparte zakjes in de vriezer voor een langere houdbaarheid.

Tip: vind je hond zijn eigen brokken lekker? Weeg een portie af en gebruik deze om te trainen! Desgewenst kun je ook een ander (goed) merk brokjes die een andere smaak hebben gebruiken, of bijvoorbeeld de variant voor kleinere honden, waarvan de maat van de brokjes geschikt is om te trainen.

Let wel op het gewicht van de totale voeding op een dag (geldt voor alle snacks) zodat de hond of pup niet te dik wordt. De hondenbrokken van Eden Semi- Moist kun je ook makkelijk in kleinere stukjes breken en zijn erg smaakvol.

Alle trainingssnacks op een rij? Klik hier

Lekkere, gezonde en verantwoorde tussendoortjes

Ook hier geldt: hoe kleiner de hond, hoe langer hij met een tussendoortje doet. Een herder bijvoorbeeld, doet minder lang met een stukje gedroogde runderlong (van +/- 6cm x 6cm) dan een Chihuahua. Pas de maat aan op je hond door het bijvoorbeeld in stukjes te snijden of te breken. Ditzelfde geld voor een pup van 8 weken en een pup van 6 maanden. De stukjes snack groeien als het ware mee met de pup.snack tussendoortje

Let ook hier op de inhoud van de snack en geef je hond bij voorkeur een snack die van 100% vlees wordt gemaakt en ook bij voorkeur uit de EU komt. Snacks die buiten Europa komen worden bestraald/bespoten om ongedierte te bestrijden en dit komt dan het lichaam van de hond binnen.

Voorbeelden lekkere tussendoortjes:

Gedroogde runderlong of lamslong, gedroogde pensstaafjes, gedroogde vis (sprotjes, zalmhuid, haring, kabeljauwhuid), gedroogde worstjes, kipsticks, runderspaghetti, rundvlees plaatjes, slokdarm met schapenvet, konijnenoren, eendennekken, kippennekken, ganzennekken.

De meeste van deze snacks zijn te breken in kleinere stukjes voor de kleinere honden en voor de kleinere honden (en puppies) zijn deze snack ook een kluifje waar ze langer mee doen.

Gedroogde Lekker lang kluiven en/of kauwbotten waar een hond langer mee doet

Vaak krijgen we de vraag van klanten welke kauwstaven of kauwbotten hard genoeg zijn en waar een hond lang mee kan doen. Ook hier weer geldt, hoe groter de hond, hoe sneller zij een bot op hebben.

Ons advies: Het kluiven is bedoeld om de kauwbehoefte te bevredigen en om rustig te worden. Wij adviseren daarom een hond niet langer dan 20 tot 30 minuten op een kauwstaaf te laten kluiven 2-3 keer per dag. Zijn kauwbehoefte is dan bevredigd en het is dan tijd om te slapen.

Voorbeelden van gezonde, veilige kluiven die lang meegaan (maar zie ook artikel ‘’veiligheid van snacks’’):

Churpi (kaas uit Nepal), Runderkophuid platen, runderkophuid in verschillende maten, achillespees, hertenoren met vacht, ree oor met vacht, rundernekspier, Runderoor met vleespit, geiten oren, lamsoren, paardenpezen.

Wij hebben een mooie selectie van runderkophuid stukjes of runderkophuid platen. Klik hier

N.B. de bovenstaande snacks zijn geen ‘botten’ maar hoofdzakelijk gemaakt van spiervlees. (Gedroogde) botten kunnen een negatieve invloed hebben op het verteringsstelsel. Zie hieronder.

Gedroogde botten om lang op te kluiven

De meeste van de bovengenoemde snacks bevatten geen of kleine botten. Er zijn botten op de markt zoals gedroogde kalfspoten en runderknokkels en daar doen de meeste honden inderdaad lang mee. Echter, pas hiermee op. De hond kan zijn tanden breken en/of de ontlasting kan zo droog worden dat ze verstopt raken. Lees ook het artikel Veiligheid van Snacks’.

Rauwe botten

Rauwe botten mag, maar er zijn wel een aantal regels:

 • Geef nooit rauwe botten aan een hond die brokken eet. Alleen als honden op rauw voer staan (KVV bijvoorbeeld) is de zuurgraad van de maag zuur genoeg om de botten te verteren.
 • Geef nooit ‘draagbotten’ dus bijvoorbeeld knieën, bovenbenen e.d. waar een dier op staat. Deze zijn te hard, kunnen splinteren, de tanden kunnen beschadigd worden of de hond kan verstopt raken.
 • Geef alleen botten van jonge dieren

Voorbeelden rauwe botten:

Lamsribben, kippennek, eendennek, gevogelte karkas (maar pas op met kalkoen dit zijn harde botten), gevogeltevleugels, runderknars.

Lees ook het artikel ‘Mag ik mijn hond rauwe botten geven?’.

Speeltjes waar je snoepjes in verstopt

Er zijn speeltjes waar je snoepjes in stopt, bijvoorbeeld de KONG. Je kunt er brokjes in doen, maar ook (gezond) gestoomd vlees of blikvoer. Wij zijn voorstander van de ROGZ YUMZ. Dit speeltje is van twee kanten te benaderen door de hond en het materiaal lijkt meer geaccepteerd te worden door honden dan de KONG.

rogz yumz

De ROGZ YUMZ en de KONG zijn relatief veilig, ook voor pups, hoewel we wel hebben meegemaakt dat (volwassen) honden deze speeltjes ook kapot kunnen maken. Lees het artikel ‘Veiligheid van Snacks’ voor meer informatie.

Wil je alle snacks zien? Klik hier

 

Titeren en Vaccineren

Vaccinaties

Honden worden standaard om de 1-3 jaar gevaccineerd door middel van een cocktail tegen ‘leverziekte’, ‘Parvo’ en ‘Hondenziekte’. Daarnaast worden dieren jaarlijks gevaccineerd tegen de ‘ziekte van Weil’ en ‘kennelhoest’. Indien de hond naar het buitenland wordt vervoerd, dan is ook de vaccinatie tegen ‘Rabiës’ noodzakelijk.
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de duur van de beschermingvan de ‘coctail vaccinatie’. Gebleken is dat de enting meerdere jaren bescherming kan geven, soms wel tot 7 jaar. Daarnaast, net zoals bij mensen, zijn de schadelijke effecten van (klakkeloos) vaccineren in opspraak.
Maar er is een alternatief!

Titerbepaling- een alternatief voor standaard vaccineren

Door middel van een titertest kan worden bepaald of je hond genoeg anti-stoffen heeft tegen Hondenziekte, Parvo en Leverziekte waardoor je eventueel kunt beslissen om de cocktail enting uit te stellen.
Dit wordt gedaan door een simpele bloedtest en is een jaar, tot wel 3 jaar geldig. De uitslag wordt in het paspoort genoteerd door de dierenarts. De titerbepaling is een goed alternatief voor honden die gevoelig reageren op de entingen honden die medische indicaties hebben zoals chronische huidziekten, epilepsie e.d. maar ook gezonde honden.
Indien uit de titertest blijkt dat je hond bijvoorbeeld 3 jaar beschermd is, dan hoeft de titertest pas na 3 jaar opnieuw te worden gedaan. Dit betekent een aanzienlijke kostenbesparing t.o.v. de entingen.
Een nadeel van de titerbepaling is dat (nog) niet alle pensions en/of honden uitlaatservices titerbepaling accepteren. Maar gelukkig is dit aan het veranderen en zal het niet lang meer duren dat titeren wel geaccepteerd zal worden.
En de andere vaccinaties dan? We geven het woord aan Karin van der Weijde (Holistisch dierenarts):

Ziekte van Weil

Welke risico’s zijn er dat de hond de ziekte van Weil oploopt? Verreweg het meeste risico lopen de honden die zwemmen in of drinken uit stilstaand water. Met name op plekken waar ratten en muizen zijn die de Leptospiren die ziekte van Weil veroorzaken met de urine kunnen uitscheiden. Honden kunnen ook drager zijn van ziekte van Weil. Dit betekent dat ze zelf niet ziek zijn maar wel Leptospiren in de urine kunnen verspreiden. Wat we ook in gedachten moeten houden is dat ziekte van Weil besmettelijk is voor mensen.

Voor de ziekte van Weil kunnen we (nog) geen titertest doen. Die is er niet. Voor zover we nu weten duurt de bescherming die de vaccinatie biedt ook niet veel langer dan een jaar. Deze vaccinatie zou dus in principe elk jaar gegeven moeten worden.

De huidige vaccins tegen ziekte ven Weil vormen een flinke belasting voor het immuunsysteem. Er worden nog weleens klachten gezien kort of langer na de vaccinatie. Er zijn mensen die daarom van vaccinatie afzien. Nadeel hiervan is uiteraard dat de hond niet beschermd is tegen deze ziekte die ernstig kan verlopen. U kunt het lichaam helpen om de nadelige effecten te boven te komen door te ‘ontstoren’ (zie hieronder).

Ik ent bij voorkeur in het voorjaar tegen Weil omdat het risico het grootst is in de zomer gezien het verband met water.

Rabiës

En de rabiës? Vaccineren tegen rabiës is verplicht als de hond meegaat naar het buitenland. Gelukkig zijn er tegenwoordig vaccinaties die voor 3 jaar geregistreerd zijn zodat niet meer elk jaar geënt hoeft te worden. Ook de rabiës is best ingrijpend voor het immuunsysteem. Ik combineer dus ook altijd met middelen om te ontstoren zoals bij de ziekte van Weil.

Kennelhoest

En de kennelhoest? Soms stellen pensions de kennelhoestenting verplicht. Ook tijdens tentoonstellingen of wedstrijden is dat vaak zo. Als er tegen kennelhoest geënt wordt zou ik voor de neusenting kiezen want die is het minst belastend voor het immuunsysteem.
Kennelhoest geeft een vervelende hoest en de hond kan er wat ziek van zijn maar een hond met een redelijk immuunsysteem komt de kennelhoest ook weer te boven. Rust, zacht voedsel en eventueel een milde hoestdrank is dan heel goed. De reguliere dierenarts schrijft antibiotica voor. In mijn praktijk behandel ik met acupunctuur en kruiden/homeopatische middelen. Een hond herstelt dan zelf van de ziekte. Daarom ent ik over het algemeen niet tegen kennelhoest.

Ik hoop dat het bovenstaande u helpt bij uw overwegingen betreffende de vaccinaties van uw hond.